Si el desconfinament es fa en base a mantenir el distanciament social, hi ha mala peça al teler. L’esport implica contacte, compartició d’espais i en molts casos una reunió de persones, comptant-hi públic, que legislativament serà fàcilment assimilable a les aglomeracions que, sembla, s’apostarà per evitar. Es preveu que no es pugui recuperar la normalitat fins, segons alguns actors ben informats, l’agost. O fins i tot el setembre.
El propi president de la UFEC Gerard Esteva feia el càlcul en la presentació del seu ‘Pla Marshall’ de l’esport català que l’activitat podria estar aturada ben bé mig any en el pitjor escenari, de meitats de març a agost-setembre. Això és el quan. Però queda el com. Com serà el desconfinament és en molts casos la mare dels ous del que es pot parlar i planejar ara.
La importància d’anar plegats
Arran de la presentació del Pla Nacional per a la Reactivació de l’Esport i l’Activitat Física, els integrants de la Mesa Sectorial de l’esport català van apostar per abordar conjuntament les mesures referents a aquest desconfinament. S’aposta per la coordinació entre món públic i privat. Es vol acordar el “com” perquè tothom tingui seguretat i igualtat al respecte.
Tenint en compte la diversitat de casuístiques existents en el sector de l’activitat física i l’esport de Catalunya, la Mesa Sectorial coordinarà el desconfinament del sector esportiu en la globalitat del seu abast. Això implica valorar si es podran (i com) reprendre les competicions esportives federades i escolars de la temporada 2019/2020 a Catalunya; el retorn als entrenaments dels esportistes d’alt nivell tant en els seus propis clubs com en els centres de tecnificació i Centre d’Alt Rendiment de la Generalitat de Catalunya, i l’afectació als grans esdeveniments esportius internacionals previstos a Catalunya durant el 2020.